Skip to main content

D’on ve la paraula “bocata”?

By 23/10/2018Bloc, Curiositats

Hi ha unanimitat en les fonts que asseguren que la paraula “bocata”  va ser inventada pel inimitable humorista Antonio Forges, Forges. És sorprenent que un terme tan integrat en el nostre vocabulari i present en les nostres vides, tingui un origen tan peculiar i sigui d’encuny recent.

“Bocata” figura en el diccionari de la Real Acadèmia de la Llengua des de l’any 1983 i afirma que és una forma col·loquial de denominar a el  entrepà: la paraula s’escurça i se li afegeix el sufix –ata, que és propi del llenguatge juvenil.  La paraula no prové de l’italià com alguns poguessin pensar,  per la qual cosa no cal escriure-la amb dues lletres “t” sinó solament amb una.

El fi sentit de l’humor de Forges, mort al febrer d’aquest any, es va plasmar en innombrables vinyetes i personatges. El pa i els “bocatas” van ser protagonistes de moltes d’elles. Per a l’humorista gràfic, el “bocata” era un manjar tant per a rics com para pobres i era el somni dels nàufrags de la seva peculiar illa.

Forges també va ser autor d’altres paraules com gensantastupendomuslamen incrédibol que va posar sense pietat en boca de Mariano i Concha, així com de tots els seus personatges (els blasillos, els oficinistes enfadats, les velles o els nàufrags entre uns altres). Aquest vocabulari forgiano ha donat lloc a saberudes tesis doctorals en universitats com la Complutense de Madrid o l’Autònoma de Barcelona.