Pren pa i mulla… oli

El pa és un dels millors parteners per realitzar maridatges culinaris d’allò més desitjables, ja que és un aliment agraït la riquesa del qual i varietat fa que combini molt bé amb diverses begudes i per acompanyar altres aliments. Són típics els maridatges de pa amb formatges, vins, embotits,  melmelades, patés, caves…

Però en aquesta ocasió volem centrar-nos en el maridatge entre pa i un altre dels pilars de la nostra dieta mediterrània, l’oli. Dos aliments que ben maridats no defrauden mai i que provoquen les delícies dels paladars més exigents, i és que aparellar la fogassa correcta amb l’oliva adequada pot resultar un menjar de déus.

Maridar aquests dos components no és difícil, només és qüestió d’experimentar i com en tot, també és qüestió de gustos. Tal vegada la part complicada sigui saber per on començar així que aquí van alguns consells d’aparellament per iniciar-se al món del pa i l’oli. Quatre exemples de maridatges proposats per “Olis d’Oliva d’Espanya” que, tenint en compte aspectes visuals, olfactoris i gustatius, faran que l’experiència de mullar el pa en oli sigui inoblidable:
  • Oli d’arbequina amb pa de pagès: l’oli d’oliva Verge Extra de la varietat arbequina és un oli d’oliva suau, amb un gust més aviat dolç i sense cap regust amarg, per la qual cosa és ideal per prendre amb torrades i per elaborar el típic “pa amb tomàquet”. Per això, el pa que combina millor amb aquesta varietat d’oli és el tradicional pa de pagès.
  • Oli de la varietat cornicabra amb xapata: l’oli d’oliva Verge Extra de la varietat cornicabra presenta un notable equilibri entre dolç i amarg amb un toc picant d’intensitat mitjana. És un oli afruitat i aromàtic que lliga a la perfecció amb el pa de xapata.
  • Oli de hojiblanca amb pa d’espelta o sègol: La suavitat d’aquesta varietat d’oli d’oliva Verge Extra marida pràcticament qualsevol tipus de pa, sobretot aquells amb aromes més subtils com els d’espècies, d’herbes, d’espelta o els de sègol.
  • Oli de la varietat picual amb pa de ceba: Aquesta varietat d’oliva dóna uns olis amb personalitat, que necessiten de pans més contundents, de molla més densa i sabors potents. Tant els pans gallecs com els pans de ceba són idonis per mullar amb l’oli de la varietat picual.

Impossible resistir-se a una llesca de bon pa amb un generós doll d’oli d’oliva verge extra. Així que no et resisteixis i pren pa… i mulla.