Skip to main content

Per què es mengen ‘torrijas’ per Setmana Santa?

By 22/03/2019Bloc, Gastronomia

Ningú sap amb certesa com van néixer les ‘torrijas’. Hi ha qui afirma que van ser els romans, de la mà del gastrònom Marco Gavio Apicio els qui van idear una recepta que seria considerada el re-besavi de l’actual ‘torrija’. Si fos així, estaríem parlant d’un dels dolços més antics de la història.

Però, per què aquestes delícies només les prenem per Setmana Santa? Té la seva història alguna cosa a veure amb la resurrecció de Crist? Doncs aparentment no.

Les ‘torrijas’ van aparèixer en primera instància com a aliment de pobres ja que eren la millor opció per a agafar forces usant productes de baix cost. Va ser aquest el punt que les va vincular a la quaresma. I és que en la postguerra, al no poder-se menjar carn durant Setmana Santa es va popularitzar la ‘torrija’ com a font d’energia.

El seu gran èxit no és d’estranyar, ja que ni tan sols avui dia hi ha qui es resisteixi a aquesta deliciosa combinació de pa, llet i sucre.

No obstant, els llaminers seguim sense entendre per què se’ns priva de tal menja durant la resta de l’any. Potser per a fer de les ‘torrijas’ un dolç més exclusiu o potser per a deixar-nos temps per a gaudir molts altres dolços presents en el nostre calendari.

Així que, aprofita que són 40 dies! Aquesta quaresma no et compliquis i assaboreix les tradicionals ‘torrijas’ fetes artesanalment a Granier. Espavila que el temps corre.